kotiin

kotiin

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Suomalainen ei saa tuntea kylmää.

"Mutta sähän olet Suomesta...?"

On ollut hiljainen viikonloppu. Nyt jo muutaman päivän ajan Hampuri on ollut melkoisen hyytävä paikka. Ei tietenkään mitään verrattuna siihen, mitä Suomessa on nyt ollut viime aikoina, vaan enimmillään 11 astetta pakkasen puolella. Tällä hetkellä mittari näyttää itseasiassa +2, joten sää on lämpenemään päin. Nämä kelit ovat kuitenkin olleet ihan riittävästi kaatamaan tämän tytön peittojen alle kokonaiseksi viikonlopuksi.

Kun muutin Hampuriin, oli Suomessa ollut noin -20 astetta juuri ennen lähtöä. Se oli ihan fine, normisetti, ei paha kun vetää hupun päähän. Noin viikon päästä saapumisestani täällä oli -10 astetta. Lähdin soitellen sotaan, eihän tämä mitään, ulos vaan! Järkytyin. Kylmyys pureutui luihin ja ytimiin ja kilometrinkin kävelymatka tuntui pienen tuulen kera niin pahalta, että luulin jäätyväni pystyyn. Olin ihan ymmälläni, luulin tulleeni hulluksi. Miten voi olla mahdollista, että tämä "pikkupakkanen" tuntuu niin kamalalta!? 


Näkymä ikkunasta vuosi sitten.

Ja tänään.


Pian tämän jälkeen sain selville, että kyse onkin ihan todellisesta ilmiöstä. Ilma täällä on kosteampaa kuin Suomessa, josta johtuen ilmakin tuntuu kylmemmältä. Samantapaisen ilmiön voi huomata Suomessakin silloin, kun muutaman asteen plussakeli saattaa tuntua viileämmältä kuin vastaavasti muutaman asteen miinuskelit. Plusasteilla myös ilma on kosteampaa. Joka tapauksessa, Suomessa -20 astetta, no problem. Täällä -10 ja minä olen aivan umpijäässä.

"...eihän sulla voi olla kylmä?"

Kyllä, mulla voi olla. Sanoisin, että jokainen ulkomaille muuttanut suomalainen on varmasti kuullut tämän edes kerran elämässään. Kaikista huvittavinta on se, että tämän kommentit heittävä tyyppi kokee aina olevansa jotenkin todella originelli oivalluksensa kanssa. Juttuhan on se, että kylmistä sääolosuhteista tulevat ihmiset omaavat taidon pukeutua sään mukaan - ainakin teoriassa. Ja miksi te luulette, että sauna on keksitty? Ei ainakaan siksi, että suomalaisilla olisi jonkinlainen hinku ja halu istua lumihangessa läpi talven. Alkuun jaksoin nauraa näille kylmyydenkestovitseille jonkin verran ihan kohteliaisuudesta, enää en. 

Huomioita paikallisten pukeutumisesta; Ei hanskoja, ei edes lapsilla. Nahkatakki pakkasella, näitä näkee enemmän kuin Suomessa. Saksalaiset vaikuttavat olevaan huomattavasti immuuniimpia kylmälle kuin pohjoismaalaiset. Minä olen se, joka huomenaamunakin tärisee pipo päässä tuolla U-bahn -pysäkillä. Ainiin tai siis unohdin, enhän minä voi tuntea kylmyyttä...just niin.

Tottakai suomalaiset nauttivat avantouinneista ja lumihankeen hyppäämisestä suoraan saunasta. Näitä tapoja ulkkikset usein kauhistelevat ja luovat oletuksia sen perusteella. Mutta pointti onkin siinä, että avannosta hipsitään takaisin sinne saunaan ja saunan jälkeen mielellään käperrytään vilttiin sisään hehkuvan takkatulen ääressä. Täällä asuntojen sisälämpötilat pidetään yleisesti ottaen matalampina kuin Suomessa, mikä taas on ihan eri asia kuin kymmenen sekuntia nakuna lumihangessa.


Tältä näyttää -11 astetta aikaisin aamulla.

Nämä ovat minun huomioitani ja kokemuksia, perustuvat myös muiden suomalaisten kanssa käytyihin keskusteluihin. Mutta nyt, sinä ulkomailla asuva suomalainen! Kuinka usein olet kuullut yläpuolella mainitun heiton kylmyydensietokyvystä ja suomalaisuudesta? Josset koskaan, minua kiinnostaisi erittäin paljon tietää, miten se on mahdollista.

- Tiina

**Cold is cold, in all countries. Main point to learn from this post is that Nordic people do feel cold. Please do not make a joke about that, it is not original...at all. From what I´ve learned, I think that Germans have a much higher tolerance with low temperatures than Finns do. We swim in icy lakes after sauna but our room temperatures are still at least 20 degrees celcius. In my household it used to be approx. 23 degrees at all times.**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti