kotiin

kotiin

torstai 29. joulukuuta 2016

Mexikaner!

Uusi vuosi on lähes täällä!

Mexikaner - meksikolaisia, vai onko tällä sittenkään mitään tekemistä Meksikon kanssa? No eipä juurikaan. Kyse on Hampurin ylpeydestä, yhdestä niistä ainakin. Useat ystäväni ovat jo joutuneet painostuksen alla sitä kokeilemaan. Minä rakastan kyseistä ylpeyttä, mutta ymmärrän miksi se ei välttämättä ihan kaikkien makuun ole. Tomaattista, suolaista, tulista...

"Das Getränk hat seinen Ursprung in Hamburg, 
wo es der Gastronom Mike Colani nach eigenen Angaben erstmals 1987 
in seiner Hard-Rock-Kneipe Steppenwolf in St. Pauli servierte. 
Das Rezept habe er als Notlösung entwickelt, um den Geschmack 
eines billigen Obstbrand-Verschnitts zu überdecken, 
den er versehentlich anstelle von Korn eingekauft hatte 
und dessen schlechten Eigengeschmack er irgendwie 
übertünchen wollte." - Wikipedia

Kyseessä on siis juoma, shotti tarkalleen ottaen. Mexikanerin väitetään alunperin keksityksi huonolaatuisen viinan maun peittämiseksi St. Paulin kaupunginosassa sijainneessa pubissa. Tarkoitukseen tabaskoa sisältävä mix soveltuu loistavasti, sillä viinaa siinä ei juurikaan maista.

Tätä tomaattikeittomaista ja tulista bloody mary -vaikutteista herkkua saa nykyään hyvin suuresta osasta hampurilaisia baareja ja pubeja, erityisesti St. Paulin likeellä, yleensä niinsanottua talon omaa reseptiä käyttäen valmistettuna. Hinta yhdelle shotille saattaa joissakin paikoissa olla vain 50 senttiä! Jotkut kuppilat taas myyvät näitä vain tarjottimellisia kerrallaan. Tarjottimen ostaminen onkin erittäin hyvä idea, jos on hampurilaista seuraa vailla. Syli täyteen mexikaneria ja kaikki ovat ystäviäsi! Suhteellisen järkevän sosiaalisen kanssakäymisen mahdollistaa myös se, että alkoholipitoisuus mexikanereissa jää melko pienehköksi, eikä niitä siinä mielessä voi mieltää samanlaisiksi shoteiksi kuin vanhat kunnon tequilat (yäk), salmarit (yäk) tai fisut (yäk).


Ensipuraisu vuosi sitten.

Kun siis lähdin pohtimaan, mitä meillä voisi tarjoilla uutena vuotena, ei ideoita tarvinnut lähteä kaukaa hakemaan. Meidän taloudessa kun ollaan näihin mexikanereihin ihan hulluna. Kätevä keittoemäntä teki sopan siis seuraavalla reseptillä - menetelmällä kaikki sekaisin + pullotus:


0,7 l     korn -viinaa
2 l     luomutomaattimehua
0,5 l     Taki taki -maustejuomaa
3 cl     tabaskoa
+ suolaa näppituntumalla
+ pippuria näppituntumalla

(Sekaan saattoi lirahtaa myös jonkun verran vodkaa, hups.)


Mexikaner -aineksia viime keväältä. (kuvassa myös muita Suomeen viemisiä)
Tällä kertaa olin niin hätäinen, että en ehtinyt ottaa kuvaa ennen kuin soppa oli jo valmis.

Kaiken kaikkiaan meillä on jääkaapissa nyt sitten noin 3,5 litran edestä mexikaneria. Luulisi, että tämä riittäisi uudeksi vuodeksi vähän suuremmallekin porukalla. Jos mieli siis tekee hiukan erilaista juomista tänä vuonna, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Mikäli lähikaupasta ei löydy Taki takia taikka sangritaa, mutta mexikaneria haluaisi valmistaa, voi vastaavan seoksen tehdä itse sekoittamalla keskenään noin 3 dl paseerattua tomaattia ja 2 dl appelsiini- ja/tai limettimehua sekä maustaa seos sokerilla, sipulijauheella ja chilikastikkeella. Ja tadaa, sinulla on oma itsetehty Taki taki! Kornin voi korvata paremman puutteessa jollain muulla alkoholilla, esimerkiksi vanha ja uskollinen Koskenkorva toimii varmasti tyydyttävästi.

Ei tule kuitenkaan unohtaa, että täysivalaisen mexikaner -elämyksen saamiseksi sinun tulee kuitenkin aina matkustaa Hampuriin. There are no short cuts in life! Deal with it. Niin ja tervetuloa!


Juoma kannattaa pullottaa takaisin samoihin pulloihin, joissa aineksetkin olivat.


Prost!



- Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti